بلاگ آموزشی

بلاگ اموزشی

همبندی ساختمان مورد تایید نظام مهندسی

همبندی ساختمان مورد تایید نظام مهندسی چیست؟

به اتصال کلیه اجزا فلزی ساختمان همبندی گفته می شود که به منظور همپتانسیل سازی (هم ولتاژ) نمودن گفته می شود که در مبحث ۱۳ به اجرای صحیح آن از فنداسیون تا بام ساختمان با هادی مناسب تاکید فرآونی شده است. این ویرایش از مبحث که آخرین ویرایش در سال ۹۵ است به هادی اشاره کرده و میلگرد ساختمانی را مجاز نمی داند.

می توان انواع همبندی در ساختمان را به دو دسته کلی اصلی و اضافی (تکمیلی) تقسیم کرد بطوریکه همبندی اصلی اسکلت ساختمان و فنداسیون ساختمان و پیرآمون فنداسیون و طبقات و سقف را دربر دارد بنا براین در حین ساخت ساختمان در اجرای کلیه سقف ها و ستون ها از فنداسیون تا بام بایستی همبندی انجام شود. در خصوص همبندی اضافی نیز شیرآلات و لوله های آب (اگر فلزی باشد) و لوله های گاز و چها چوب فلزی درب ها و پنجره ها و سقف های کاذب الزامی است.

اما دستور کار همبندی به چه نحوی است؟

در ابتدا در فنداسیون رینگ پیرامونی سازه و همچنین رینگ پیرامونی راه پله و آسانسور بسته می شود و سپس کرسی های عرضی ساختمان هم اضافه شده و به ۵ ستون اصلی ساختمان انشعاب داده تا آنها با هادی همبندی ارتباط با طبقات دیگر را برقرار کنند. و این دستور نیز جز مسیر های عرضی وسط در ساختمان در سایر طبقات غیر از بام اجرا می شود.

مزایای همبندی ساختمان چیست؟

حفاظت در برابر صاعقه و عدم نیاز به استفاده از هادی های صاعقه گیر و همچنین با توجه به قفس فاراده به هیچ عنوان ما شاهد برقگرفتگی نخواهیم بود چرا که برق نمی توان به درون فضای همبندی نفوذ کنیم.

همبندی شورای مرکزی یک دستور العمل جامع و مفیدی در سال ۹۴ توسط گروهی از متخصصین برق شورای مرکزی تهیه گردید و بر اساس آن کلیه ساختمان ها موظف به اجرای همبندی هستند ولی قطعا نیاز به اصلاح دارد چون ۶ سال گذشته است.

نقشه همبندی برق ساختمان

قبل از اجرا بهتر است نقشه تهیه شود و مطابق آن اجرا شود. اساس ترسیم باید بر مبنای استاندارد مقررات ملی و شیوه نامه شورای مرکزی و یا استاندارد های به روز بین المللی باشد.

کابرد ارت در ساختمانها و برجها

در تمامی ساختمان ها و برج ها و اماکن مطابق مبحث ۱۳مقررات ملی ساختمان ویرایش ۹۵ الزامی است. البته احداث ارتینگ در ساختمان بایستی با اتصال به هادی حفاظتی و خنثی شبکه برق و همچنین به سیستم همبندی الزامی است همچنین لازم است که قبل از انجام این کار نقشه همبندی برق ساختمان و نقشه ارتینگ تهیه شود و پس از نصب نقشه با نصب چک و مغایرتی نداشته باشد.

انواع همبندی در ساختمان

بطور کلی همبندی الکتریکی به منظور هم ولتاژ کردن سطوح فلز ی و یا اجزا فلزی در ساختمان مطرح است و باعث می شود که امکان برق گرفتگی به صفر برسد، دو نوع همبندی مورد نظر قانون گذار است یکی اصلی و دیگری اضافی که همبندی اصلی در سازه و کلیه اجزا سازه و اسکلت اصلی ساختمان مطرح می شود و موضوع همبندی فنداسیون بدون اتصال به سایر طبقات اشتباه است. همبندی اضافی در داخل اماکن و تاسیسات است که اجزا فلزی مثل شیر آب و لوله های آب و راویز سقف کاذب و لوله گاز و آتش نشانی و چهار چوب های فلزی و یا رادیتور و هواساز فلزی نصب می شود.

آموزش سیستم ارتینگ با تربیت تکنسین و مهندس ارتینگ و همبندی

برای تربیت نیروی متخصص ارتینگ و همبندی آموزش سیستم ارتینگ بسیار ضروری و مهم است، متاسفانه در کشور ما تا کنون هیچ نهاد آموزشی رسمی برای سطوح تحصیلات بالاتر از دیپلم اقدام به این امر مهم ننموده است، شخصی که می خواهد توانمدی اجرا و طراحی سیستم همبندی و ارتینگ را می خواهد داشته باشد بایستی آموزش در زمینه های اهداف بکارگیری سیتم ارتینگ و ارتینگ ساختمان و کاربرد ارت و صاعقه گیر و انواع همبندی در ساختمان و برای طراحی باید بتواند نقشه همبندی برق ساختمان را انجام بدهد.

طراحی و نقشه همبندی برق ساختمان

با استفاده از نرم افزار اتوکد و با داشتن فایل مهندسی عمران ساختمان یا به عبارتی فایل سازه ای شروع به ترسیم می کنیم و اصول ترسیم آن که کشیدن رینگ پیرامونی سازه و رینگ پیرامونی آسانسور و راه پله در فنداسیون و بام و کلیه سقف های طبقات در بام و فنداسیون الزامی است که نوار عرضی هم همبندی شود، کلیه اسکلت های و ستون ها باید درگیر و متضصل باشند اما حداقل چهار ستون پیرامونی و یک ستون آسانسور و راه پله بایستی به عنوان نماینده از کف تا بام بروند و به کلیه رینگ های پیرآمونی طبقات متصل شوند. همچنین بایستی هادی های همبندی باید خرپشته پشت بام را در چها طرف و همچنین رینگ بالاسری احاطه نماید.

همبندی چیست؟

در تعریف همبندی به اتصال کلیه اجزا و تجهیزات و لوازم فلزی ساختمان به یکدیگر به منظور هم پتانسیل کردن ولتاژ سطوح برای جلوگیری از برق گرفتگی و آتش سوزی گفته می شود. که در کاربردهای ساختمان ها و تاسیسات صنعتی و مسکونی و صنایع نظامی و دفاعی و صنعت نفت و گاز و پتروشیمی متفاوت است.

در همبندی فنداسیون از چه چیزی استفاده کنیم.

در فنداسیون بصورت رینگ پیرامونی سازه و رینگ راه پله و آسانسور انجام می گیرد. مطابق قانون مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان هادی ارت فولادی گالوانیزه گرم بهترین نوع هادی برای همبندی در داخل بتون است. مطابق قانون حداقل ۵۰ میلمیتر مربع باید سطح مقطع داشته باشد. این هادی پس از اسقرار روی سازه با استفاده از انواع بست و کلمپ به میلگرد های سازه متصل می شود و همچنین برای اتصال خود هادی به یکدیگر از کرپی مناسب استفاده می شود. کلمپ از طرفی استفاده از هادی سهولت کار و کیفیت بالا و سرعت اجرا را تضمین نماید.

برای همبندی سیستم ارتینگ چه باید بکنیم؟

بهترین کار این است هادی های خروجی به کلیه رادهای ارت و یا چا های ارت در یک باکس که به ارت باکس یا جعبه ارت است به هم متصل شوند تا امکان تست و بازرسی در هر زمانی باشد و بتوان بصورت مستقل هر راد و یا هر چاه را اندازه گیری کرد و در نهایت مقاومت ارت مجموع را اندازه گیری کرد، در صورتیکه در بدنه ساختمان فضای کافی نباشد یا می توان ارت باکس را بصورت حوضچه در روی رادها یا چاه ارت نصب کرد و داخش ترمینال زد و همه موارد رو به هم متصل کردش.

آیا مجازیم که ارتینگ و صاعقه گیر را به هم متصل کنیم؟

مطابق مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان بایستی کلیه سیستم های ارتینگ برقی و ارتینگ عملیانتی و صاعقه گیر و همبندی سازه به یکدیگر متصل شود. بهتر است در خصوص اتصال ارت به صاعقه گیر بهتر از اسپارگپ استفاده شود تا در موقع لزوم مثل برخورد صاعقه و یا ولتاژ سوئیچینگ شبکه تخلیه در اسپارگپ صورت گیرد.

فروش کلیه لوازم ارت و همبندی و صاعقه گیر

ما اجناس با کیفیت و با گارانتی و با قیمت منطقی رو تهیه و تولید می کنیم و به دلیل داشتن انبار تامین در تهران به سرعت ارسال می کنیم.